27
ian.
Agricultura montană este caracterizată prin ferme de mici dimensiuni care au o producție redusă. Din acest motiv, pentru a fi performante, acestea trebuie să fie orientate către calitate. La nivel european, agricultura montană este dominată de sisteme agricole care au la bază pășunatul și diverse culturi permanente, precum livezi, ferme de căpșuni sau culturi agricole de subzistență.
Marea zonă montană a României, peste 30% din teritoriul național, a reprezentat un areal bine populat, cu tradiții multiseculare, cu constrângeri naturale severe și forme de activitate economică și de viață umană, mai ales în domeniul de bază, cel agrozootehnic, marcate de specificitate profundă, neasimilabilă zonelor de câmpie şi colinare. Experiența ultimilor ani a demonstrat clar că o bună guvernanță pentru munte nu se poate realiza „în amestec” cu celelalte zone. Muntele României este prea mare, cu diferențieri geo-climatice, economice și tradiționale, accentuate. România nu are, istoric, o experienţă proprie de bună guvernanţă pentru munte drept pentru care prin proiectul nostru Căpșuna de Saschiz am decis sa fim temerarii acestui tip de agricultura din Romania. Presiunea zonelor nemontane, în domeniul agro-zootehnic, ca „motor” al întregii economii rurale (70%) este prea mare, cu pericolul marginalizării continue a agriculturii montane. Nivelul de competenţe pentru specificitatea munţilor deosebit de necesar unei bune guvernanţe, echilibrate, este excesiv de precar, la toate nivelele centrale şi chiar judeţene şi locale.
Importanța economică, socială, culturală şi de mediu, a zonelor montane este foarte mare, asigurând un echilibru stabil şi durabil la nivel naţional şi o bază de resurse regenerabile, de valoare inestimabilă. Școala agricolă românească nefiind axata pe specificul agro-economic şi modul de viaţă, montan.
Tot odată, agricultura montana este principalul motor al consumului local, consum pe care se bazează mare majoritate a comunităților locale precum si cea din Saschiz.